Koiranpennun rokotus ja terveen elämän alku

Uudelle koiran omistajalle voi olla hämmentävää pikkupennun alkutaipaleen terveydenhoitotarpeet.
Tärkeintä on huolehtia rokotuksista. Koirat rokotetaan tärkeimpiä ja vaarallisimpia koirien tauteja vastaan, joista raivotaudilla eli rabieksella on kansanterveydellistä merkitystä.
Rokottaminen suojelee omaa koiraa, mutta myös muita koiria tarttuvilta taudeilta.
Rokotuksen antaa aina eläinlääkäri ja kannattaakin varata aika hyvissä ajoin.

Koiranpennun rokotusohjelma

Ensimmäisen kerran pentu rokotetaan yleensä 12 viikon ikäisenä ja sitten seuraava rokotus kuukauden kuluttua, eli 16 viikon iässä. On erittäin tärkeää käydä ottamassa molemmat rokotukset, sillä immuunivaste eli vastustuskyky seuraa vasta toisen rokotuksen jälkeen. Eikä silloinkaan aivan heti, vaan parisen viikkoa rokotuksesta. Elimistö tarvitsee oman aikansa tehtaillakseen vasta-aineita. Sitten onkin jo turvallista tavata muita koirakavereita ja osallistua koiramaisiin harrastuksiin.
Tarvittaessa on mahdollista antaa pennulle ns. varhaisrokotus jo aiemminkin (7-9 vko:n iässä), mutta siltikään ei saa unohtaa seuraavia rokotteita.
Kolmas nuoren koiran rokotus annetaan 1-vuotiaana.

Eläinlääkäri yleensä tutkii pennun rokotuskäynnin yhteydessä ja silloin onkin hyvä kysellä mieltä askarruttavia asioita. Monien rotujen terveyden erityispiirteet eläinlääkäri ottaa huomioon jo ensi askelista lähtien ja antaa neuvoja jatkoa varten.

Ennen rokotusta

Pennun loishäätö eli ’madotus’ on hyvä huolehtia 1-2 viikkoa ennen rokotusta, näin varmistetaan optimaalinen rokotusvaste. Matolääkkeitä pennulle saa ostettua apteekin hyllystä ilman reseptiä tai eläinlääkäriltä. Nykyään suositellaan myös usein kohdennettua loislääkitystä eli tutkitaan kakka-näyte mahdollisten madonmunien varalta ja valitaan matolääke sen mukaan. Tästä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa aikaa varatessa.

Rokotuksen jälkeen

Yleisesti ottaen rokotuksista on vain vähän sivuvaikutuksia, mutta on hyvä odotella hetki (10-15 min) eläinlääkärin vastaanotolla tai lähietäisyydellä ’kaiken varalta’ heti rokottamisen jälkeen. Normaalia kuitenkin on, että rokotuspaikkaa kutittaa ja rapsututtaa. Rokotuspäivänä ja seuraavana päivänä kannattaa pennun ottaa iisimmin, eli ei hirmuista hillumista ja touhottamista. Saattaa tulla väsy.

Muutoin uusi pikku koiranpentu tarvitseekin sitten rakkautta, ruokaa, unta ja lempeetä kuria.

Heidi Kellokoski-Kiiskinen
Eläinlääkäri

Muistutus! Paulus-applikaatiossa on rokotusmuistutukset.