Koira helteellä – tiedä ainakin nämä asiat

Niin ihanaa, kuin kesällä koiran kanssa touhuaminen onkin, on syytä huomioida muutama juttu. Koiran lämmönsäätelyjärjestelmä on erilainen, kuin meidän ihmisten. Koira ei poista lämpöä hikoilemalla, vaan läähättämällä. Koiran hengitystiheys lisääntyy huomattavasti lämpimässä ja koiraa saattaa läähättää reilusti jopa pötkötellessään kuumassa.
Hengitystä ei voi tihentää loputtomiin ja niinpä koiran lämpötila voi kuumassa nousta vaarallisen korkealle ja silloin on suuri riski lämpöhalvaukselle.
Koiran kova liikuttaminen ja leikittäminen helteellä voi aiheuttaa lämpöhalvauksen, sillä koira ei pysty poistamaan lämpöä elimistöstään riittävän tehokkaasti. Tässä tilanteessa koira joutuu säätelemään lämpöään sekä helteen että liikunnan takia. Koira on huomattavasti alttiimpi lämpöhalvaukselle, kuin me ihmiset.

Mitä tehdä kun koira saa lämpöhalvauksen

Lämpöhalvauksessa elimistön lämpötilan noustessa solujen lämpötila nousee niille kestämättömäksi. Oireet ovat monenkirjavia, mutta esim. sekava käytös, oksentaminen, velttous, ripuli, lisääntynyt syljeneritys jne. Lämpöhalvaus jatkuessaan on hengenvaarallinen, joten siihen täytyy reagoida heti.
Koira kannattaa maltillisesti viilentää, esim. kastelemalla viileällä (ei jääkylmällä) vedellä pyyhe ja levittää se koiran päälle ja tarjoamalla viileää vettä juotavaksi. Heti kannattaa soittaa eläinlääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarpeen.

Miten helpottaa koiran oloa helteillä

Hellesäillä koiran elämään voi helpottaa monella lailla. Liikuntahetket kannattaa ajoittaa varhaiseen aamuun tai iltaan, jolloin on viileämpää. Kuumalla keskipäivällä kannattaa pysytellä varjossa ja ottaa rennosti. On äärimmäisen tärkeää, että koiralla on aina vettä saatavilla.
Viilennyskonsteina voi käyttää jo mainittua märkää pyyhettä tai muilla viilentäville tavoilla. Esimerkiksi koiran pedin alle voi sijoittaa pakastetun kylmä-kallen. Kunhan koira ei päätä pureskella sitä palasiks..
Koirille on saatavilla myös viilennysalustoja. Herkkupaloja voi pakastaa jääkuutioihin ja puruluitakin voi tarjota kylmänä. Ja tietenkin uiminen ja vedessä lotraaminen on kesäpäivän huippuhommia.

Vielä yksi juttu, jota ei aina tule ajatelleeksi. Kovilla helteillä asfaltti kuumuu kovasti ja koiran tassut saattavat saada palovammoja asfalttilenkistä. Kuumalla onkin turvallisempaa liikuttaa koiraa nurmella.

Heidi Kellokoski-Kiiskinen
Eläinlääkäri

Muistutus! Paulus-applikaatio tarjoaa koiranomistajille kattavan terveysseurannan.