Hevosen ylipaino on iso hyvinvointiongelma – Näillä vinkeillä hevosen ruokinta hallintaan

Minulle on tullut hieman yllätyksenä hevosten ylipainoa koskevat tilastot maailmalta. Yhdysvalloissa ja Briteissä yli puolet hevosia on jo ylipainoisia. Voimme olettaa, että meillä Suomessa tilastot ovat kutakuinkin samanlaisia. Briteissä hevosten ylipainoa pidetään jopa suurimpana hevosten hyvinvointiin vaikuttavana ongelmana! Tuntuu hullulta, sillä olemmehan aina tottuneet puhumaan niistä hevosraukoista, jotka ovat nälkiintyneitä ja kylkiluut törröllään. Ongelma onkin nykyään päinvastainen.

Ylipaino-ongelmat johtuvat muuttuneesta hyvinvointiyhteiskunnasta

Luonnossa hevonen on kulkenut koko ajan syöden pikkuhiljaa vähäenergistä ravintoa, usein saaden painoa kesäaikaan ja laihtuen talviaikaan. Kuin luonnonmukaista jojoilua. Nykyhevoseltamme puuttuu tällainen ’talvilaihdutuskausi’ ja paino pääsee salakavalasti nousemaan. On sanomattakin selvää, että hevosen nykyeväät ovat huomattavasti ravitsevampia, kuin lähihistorian arojen asukkien.

No mitä sitten vaikka vyötäröä ei löydykään? Hevosta ei ole suunniteltu olemaan ylipainoinen, saati lihava. Ensinnäkään hevosen liikuntaelimistö, etenkin nivelet, eivät ole rakennettu liikaa painoa varten. Eikä myöskään liikaa seisomista varten.

Vielä suurempi ongelma hevosen hyvinvoinnille on lihavuuteen liittyvä metabolinen syndrooma. Metabolinen syndrooma on monimutkainen hormonien ja elimistön häiriötila, joka parhaimmillaan hoituu yksinkertaisesti laihduttamalla. Ja pahimmillaan vie hevosen ennenaikaiseen hautaan. Rasvaniska suorastaan kirkuu kaviokuumetta.

Koska paino yleensä lisääntyy pikkuhiljaa, myös oma silmä tottuu näkemäänsä ja on hyvin tavallista, että hevosen omistajalle tulee yllätyksenä hevosen kohonnut paino. Tutkimusten mukaan enemmistö omistajista arvioi hevosen painon alakanttiin.

Miten hallita hevosen painoa ja hyvinvointia

Hyvä rutiini on kontrolloida hevosen paino 3-4 viikon välein. Tämä käy näppärästi tarkoitukseen tehdyllä painomitalla tai vain mittaamalla hevosen ympärysmitta satulavyön kohdalta. Paulus-sovelluksen painolaskuri muuttaa sentit kiloiksi.

Kun paino mitataan säännöllisesti, ruokintaan päästään puuttumaan heti, jos hevosen paino on nousussa (tai laskussa). Pienillä ruokinnan muutoksilla saadaan tilanne heti hallintaan ennen kuin epätoivottuja terveyshaittoja ehtii tulla.

Hevosen ruoansulatus on hyvin erilainen, kuin ihmisten. Hevosella ruoansulatushommissa on melkoinen bakteeritehdas ja sen pikku työläisistä on tärkeä pitää huolta. Ruokinnan haasteita lisää myös mahahaavataipumus.

Suosittelenkin ruokinta-asioissa kysymään herkästi neuvoa ammattilaiselta (esim. omalta eläinlääkäriltä tai ruokinta-asiantuntijalta), joka on perehtynyt hevosen ruokinnan erityispiirteisiin. Ja en suosittele kovin dramaattisiin ruokinnan muutoksiin ilman ammattilaisen ohjeistusta.