Koiran ylipainosta

 
 

’Onpas se söpön pyöreä!’ tai ’Meidän Mummo on vähän tuhti’ tai… Me kaikki tiedämme koiria, joita voi näin luonnehtia, mutta harvoin tulee ajateltua, että koiran ylipaino on selkeä terveysriski. Eräiden arvioiden mukaan koiran ylipaino ja suoranainen lihavuus lyhentää koiran ikää jopa parilla vuodella. Ja se on paljon koiran elämässä se.

Koiran painon voi ajatella myös taloudellisesti, eikä ainoastaan hyvinvoinnin kannalta. Ylipainon on todettu lisäävän mm. koirien syöpäsairauksia, aiheuttavan sokeritautia, nivelrikkoa, munuaisongelmia ja kaikki tämä tarkoittaa kurjaa oloa lemmikille ja lisääntyneitä eläinlääkärikuluja.

Joidenkin arvioiden mukaan jopa yli puolet koiristamme on ylipainoisia. Miksi näin on? Tähän ei ole yhtä vastausta, mutta osasyy on halumme huolehtia (=ruokkia) eläimistämme hyvin ja koirien kaupungistuminen. Hihnassa kävelyllä käynti läheisessä koirapuistossa ei ole kovin energiaa kuluttavaa liikuntaa.

Koiran painon sopivuuden arviointi on omistajalle vaikeaa ja painon nousu tapahtuu salakavalasti. Silmä tottuu hitaaseen muutokseen ja koiran olemukseen. Usein kannattaakin kysyä reippaasti esim. terveystarkastuksen yhteydessä lemmikin eläinlääkäriltä, onko koira sopivassa kunnossa. Eläinlääkäri on ammattilainen arvioimaan koiran kunnon ja antamaan ohjeita ruokintaan.

Hyvä käytäntö on punnita koira 3-4 viikon välein, laihdutettaessa useamminkin. Aikuisen terveen koiran painon ei pitäisi nousta vuosien saatossa, vaan pysytellä kutakuinkin samoissa lukemissa. Säännöllisellä painon seurannalla on helppo puuttua mahdollisiin painon muutoksiin ja hienosäätää ruokintaa sen mukaisesti.

Loppujen lopuksi koiran painon hallinta on helpompaa, kuin meidän ihmisten. Koira kun ei osaa avata sitä jääkaapin ovea.

Heidi Kellokoski-Kiiskinen
Eläinlääkäri